Underuppgifter

Använd underuppgifter för att dela upp arbetet i mindre delar eller för att dela upp arbetet mellan flera personer. Underuppgifter fungerar på samma sätt som självständiga uppgifter och har samma fält som en överordnad uppgift. Skillnaden är att de är inbäddade i en överordnad uppgift.

Skapa en underuppgift

För att skapa en underuppgift:

• Klicka på knappen Underuppgifter i uppgiftsdetaljfönstret.
  • Eller tryck på Tab+S på tangentbordet efter att ha valt en överordnad uppgift.
  • När du har skapat en underuppgift är det bara att välja den och trycka på Retur på tangentbordet för att skapa ännu en.

Skapa en underuppgift

Underuppgiftsdetaljer

För att få åtkomst till och ändra underuppgiftsdetaljerna:

Klicka på pratbubblan intill namnet på underuppgiften.

underuppgiftsdetaljer

Det är möjligt att skapa underuppgifter i underuppgifter, med en högsta gräns på fem nivåer av underuppgifter

I underuppgiftsdetaljerna har du tillgång till samma alternativ som för en överordnad uppgift, vilket även inbegriper möjligheten att skapa fler underuppgifter.

underuppgiftsdetaljer 2

När du tar del av en underuppgifts detaljer ser du namnet på den överordnade uppgiften ovanför namnet på underuppgiften. För att gå tillbaka till den överordnade uppgiftens detaljer klickar du på namnet på den överordnade uppgiften i den övre delen av uppgiftsdetaljfönstret

Slutförandet av en överordnad uppgift kommer inte att slutföra de associerade underuppgifterna. De måste slutföras separat och kommer att förbli gråmarkerade i den överordnade uppgiften när de har slutförts.

Visa antalet underuppgifter i ett projekt

Skärmbild av en tavelvy med fokus på ikonen för underuppgifter

Med de olika vyerna och funktionerna i Asana såsom tavlor, kalender eller arbetsbelastning är det enkelt att se om en uppgift har underuppgifter. Du hittar ikonen för underuppgifter och antalet intill uppgiftsnamnet.

Underuppgifter i listvy

Med listvyn kan projektteam visa sina projekt organiserade i en layout som gör det möjligt för användare att på ett ögonblick förstå vad som återstår att göra i projektet. Team kan få en överblick över tidslinjer, kritiska linjer, godkännandestatus, uppgiftens varaktighet, milstolpar, beroenden, underuppgifter och mer.

Även underuppgifter visas i listan vilket är en bra lösning för projekt som rör sig på olika nivåer.

underuppgifter i listvy

Asana-användare kan ställa in fältvärden, och även anpassade fält, i underuppgifter. Det går även att minimera och expandera underuppgifter för att få en överblick eller se detaljerna.

Att dela upp ett stort projekt i mindre och mer hanterbara delar gör att användarna känner sig säkrare på att kunna slutföra projektet framgångsrikt. Med hjälp av den här listan som visar underuppgifter är det enkelt att på ett ögonblick identifiera flaskhalsar, potentiella problem och brister.

Underuppgifter och projekttillhörighet

Om du vill att en underuppgift ska vara synlig i projektets uppgiftslista, projektkalender och projekttidslinje tillsammans med dina andra uppgifter är det möjligt att lägga till den manuellt i projektet. Du kan också ange en tilldelad person eftersom underuppgifter inte automatiskt övertar den från sina överordnade uppgifter.

underuppgifter och projekttillhörighet

För att länka ett projekt till en underuppgift:

• Klicka på pratbubblan för att öppna underuppgiftsdetaljerna.
  • Klicka på knappen Fler åtgärder.
  • Välj Lägg till projekt i den nedrullningsbara menyn.
  • Ange namnet på projektet du vill lägga till underuppgiften i.

Tryck på Tab+P på tangentbordet för att rikta in dig på underuppgiftens projektfält.

underuppgiftens projekt

När underuppgiften har länkats till projektet:

1. Blir underuppgiften synlig i aktivitetslistan för det valda projektet.
  2. Blir projektnamnet synligt i underuppgiftsdetaljerna.

Underuppgiften kommer också att vara synliga i vyerna Filer, Förlopp och Kalender.

Underuppgiftsbehörigheter

Underuppgifter är synliga för alla som kan se den överordnade uppgiften. Läs mer om behörigheter.

Om du vill lägga till anpassade fält i en underuppgift måste underuppgiften först läggas till manuellt i ett projekt.

Omvandla uppgifter till underuppgifter

omvandla uppgifter till underuppgifter

För att omvandla en uppgift till en underuppgift:

• Klicka på uppgiften du vill definiera som den nya överordnade uppgiften. Den nya uppgiftens detaljer kommer sedan att visas i uppgiftsdetaljfönstret.
  • Klicka på uppgiften du vill omvandla och dra den till avsnittet för underuppgifter i det öppna uppgiftsdetaljfönstret hos den nya överordnade uppgiften.

För att kunna omvandla en uppgift till en underuppgift måste båda uppgifterna finnas i samma lista i huvudfönstret (ett projekt, en tagg eller en Mina uppgifter-lista).

Det går även att göra det åt andra hållet om du vill omvandla en underuppgift till en uppgift.

Det går inte att dra en överordnad uppgift till dess egna underuppgifter.

Ta bort underuppgifter

ta bort_underuppgift

För att ta bort en underuppgift:

1. Klicka på underuppgiften du vill ta bort.
  2. Klicka på trepunktsikonen.
  3. Välj Ta bort vald underuppgift.

Kapslade underuppgifter

Om du vill se vilka underuppgifter som är kopplade till dina överordnade uppgifter klickar du på den svarta triangelikonen i projektets listvy.

kapslade underuppgifter

För att se kapslade underuppgifter måste projekt sorteras efter inga.