Tworzenie obszarów roboczych i zarządzanie nimi

Utwórz obszar roboczy

Utwórz obszar roboczy, aby współpracować z innymi w Asanie.

utwórz obszar roboczy

Aby utworzyć nowy obszar roboczy:

  1. Kliknij swoje zdjęcie profilowe i wybierz Moje ustawienia... z menu rozwijanego.
  2. Kliknij zakładkę Konto.
  3. Wybierz Utwórz nowy obszar roboczy.

w ramach pojedynczego konta w Asanie można tworzyć i dołączać do wielu obszarów roboczych. Twórz obszary robocze dla różnych grup osób, z którymi chcesz współpracować.

Przekształcanie istniejącego obszaru roboczego w organizację

Jeśli chcesz utworzyć wiele zespołów lub pracować z różnymi działami możesz przekształcić jeden z istniejących obszarów roboczych w organizację. Więcej informacji na temat różnic pomiędzy obszarami roboczymi i organizacjami znajdziesz tutaj.

przed przekształceniem obszaru roboczego w organizację, do konta w Asanie należy dodać firmowy adres e-mail.

przekształcanie w organizację krok 1

Aby uzyskać dostęp do Konsoli administratora obszaru roboczego:

  1. Kliknij ikonę swojego profilu.
  2. Kliknij Konsola administratora.

przekształcanie w organizację krok 2

Z poziomu Konsoli administratora:

  1. Przejdź do zakładki Ustawienia.
  2. Kliknij Przekształć w organizację.

przekształcanie w organizację krok 3

Z zakładki Przekształć w organizację:

  1. Wybierz firmowy adres e-mail.
  2. Potwierdź warunki korzystania z usługi.

Jeśli podana domena e-mail nie jest jeszcze powiązana z inną organizacją, zostanie wyświetlony monit o kliknięcie przycisku Przekształć.

Czy masz problem z przekształceniem swojego obszaru roboczego?

Jeśli masz problem z przekształceniem jednego z istniejących obszarów roboczych w organizację i nie pojawiła się wiadomość, że Twoja domena poczty e-mail jest już w użyciu, skontaktuj się z obsługą klienta Asany, podając następujące informacje:

  • Nazwa Twojej organizacji lub największego/najbardziej aktywnego firmowego obszaru roboczego
  • Twoja domena e-mail

Następnie przekształcimy Twój największy obszar roboczy w zespół w nowej organizacji.

Skopiuj ten tekst, aby przyspieszyć proces:

Podstawowa organizacja/obszar roboczy:
Domena poczty e-mail:

Przekształcenie płatnego obszaru roboczego w organizację spowoduje przekształcenie obszaru roboczego w płatny zespół w darmowej organizacji. Jeśli chcesz przenieść subskrypcję z poziomu zespołu do organizacji, skontaktuj się z zespołem obsługi klienta Asany.

jeśli korzystasz ze wspólnej, uniwersyteckiej domeny poczty e-mail (np. uniwersytet.edu), do utworzenia organizacji wymagana jest osobna subdomena (np. pracownik.uniwersytet.edu).

Konsola administratora obszaru roboczego

Przejdź do Konsoli administratora, aby:

  • Edytować nazwę obszaru roboczego
  • Zarządzać osobami i zaproszeniami
  • Zarządzać rozliczeniami dla tych, którzy rozszerzyli plan do obszaru roboczego Premium

tylko członkowie obszaru roboczego mają dostęp do Konsoli administratora, członkowie z ograniczonym dostępem – nie.

Konsola administratora

Z Konsoli administratora możesz przejść do następujących zakładek: Członkowie, Rozliczenia, Ustawienia, Aplikacje i Zasoby:

Członkowie

obszar roboczy

Z poziomu zakładki „Członkowie” możesz:

  1. Wyświetlić listę członków i członków z ograniczonym dostępem w Twoim obszarze roboczym
  2. Przekształcić dowolnego członka w członka z ograniczonym dostępem i odwrotnie
  3. Usunąć dowolnego członka lub członka z ograniczonym dostępem z Twojego obszaru roboczego
  4. Zaprosić nowe osoby do swojego obszaru roboczego

Ustawienia

ustawienia

Z poziomu zakładki Ustawienia możesz:

  1. Zmienić nazwę obszaru roboczego
  2. Przekształcić obszar roboczy w organizację

Dezaktywuj obszar roboczy

Ponieważ obszary robocze stanowią współdzielone przestrzenie, opuszczenie danego obszaru roboczego nie spowoduje usunięcia zawartych w nim zadań i projektów.

Jeśli nie potrzebujesz już obszaru roboczego, możesz dezaktywować go:

Dopiero, gdy wszystkie powyższe dane zostaną usunięte i pozostaniesz jedynym członkiem, możesz opuścić obszar roboczy.

Do obszaru roboczego dostęp mają tylko zaproszone osoby. Jeśli wszyscy członkowie zostali usunięci, nikt nie będzie miał dostępu do obszaru roboczego.

archiwizacja obszarów roboczych nie jest możliwa.

Przepraszamy, ale ta przeglądarka nie jest obsługiwana

Asana nie obsługuje aktualnie używanej przez Ciebie przeglądarki. Zarejestruj się, używając jednej z tych przeglądarek.

Wybierz język

Wybór języka spowoduje zmianę języka i/lub treści na stronie asana.com