Zarządzanie zespołem

Członkowie zespołu

Zespoły to grupy osób w Twojej organizacji, które współpracują ze sobą przy realizacji projektów. Każdy zespół ma swoich własnych członków oraz projekty. Osoby, które nie mają dostępu do wszystkich projektów w ramach zespołu będą widniały jako członkowie z ograniczonym dostępem w zakładce „Członkowie” w ustawieniach zespołu.

Członkowie z ograniczonym dostępem mogą wyświetlać projekty i zadania, do których zostali dodani, ale nie mogą zobaczyć wiadomości ani innych projektów w zespole.

ustawienia członków zespołu

Aby wyświetlić listę członków zespołu:

  • Kliknij ikonę z trzema kropkami widoczną obok nazwy zespołu.
  • Kliknij Edytuj ustawienia zespołu.

ustawienia członków zespołu

Przejdź do zakładki Członkowie, aby zobaczyć listę członków z pełnym dostępem oraz tych z dostępem ograniczonym do wybranych projektów. Jako członek zespołu z pełnym dostępem, możesz przyznać tego rodzaju dostęp osobom z listy członków o ograniczonym dostępie.

dodanie użytkownika jako osoby obserwującej zadanie w projekcie należącym do zespołu lub osoby odpowiedzialnej w projekcie należącym do zespołu nie spowoduje dodania tej osoby do listy członków zespołu. W tym celu należy dodać tę osobę jako członka projektu.

Jako członek zespołu możesz:

Zatwierdzanie próśb o dołączenie do zespołu

Gdy ktoś wyśle prośbę o dołączenie do zespołu, musi ona zostać zatwierdzona, aby dana osoba mogła zostać członkiem.

Dołączanie na prośbę użytkownika

Aby zatwierdzić prośbę o dołączenie do zespołu:

  1. Kliknij „Przejrzyj i zatwierdź”.
> członkowie zespołu zobaczą również powiadomienie u góry ekranu informujące o tym, że nowy członek oczekuje na zatwierdzenie prośby o dołączenie do zespołu.

zatwierdzanie prośby

Z ekranu prośby o dołączenie do zespołu możesz wybrać opcję Zatwierdź lub Odrzuć, obok imienia i nazwiska danej osoby.

w zespołach publicznych nie jest wymagane zatwierdzanie próśb o dołączenie.

Powiadomienia o prośbach o dołączenie do zespołu

Domyślnie, wszyscy obecni członkowie zespołu będą otrzymywać powiadomienia e-mail dotyczące próśb o dołączenie do zespołu i każdy z nich może je zatwierdzić, niemniej jednak możesz również ograniczyć tego rodzaju powiadomienia do określonej grupy członków.

wszyscy członkowie zespołu mogą zatwierdzać prośby o dołączenie do zespołu, nawet jeśli ograniczysz grupę odbiorców tych powiadomień.

powiadomienia dotyczące próśb o dodanie do zespołu

Ograniczanie grupy odbiorców powiadomień dotyczących prośby o dołączenie do zespołu

  1. Przejdź do ustawień zespołu.
  2. Przejdź do zakładki Zaawansowane.
  3. Kliknij okrągły przycisk Tylko wybrani członkowie zespołu będą otrzymywać powiadomienia o zatwierdzeniu nowych członków.
  4. Dodaj osoby, które mają być powiadamiane o nowych prośbach o dołączenie do zespołu.

ustawienia powiadomień dotyczących próśb o dołączenie do zespołu są dostępne wyłącznie dla zespołów, które mają ustawioną opcję dołączania na prośbę użytkownika.

Zapraszanie osób do zespołu

Zaproś wybraną osobę do zespołu w swojej organizacji, aby przyznać jej dostęp do projektów tego zespołu.

zaproś do zespołu

Możesz zaprosić wybraną osobę do zespołu klikając przycisk Zaproś w nagłówku strony zespołu.

Z tego miejsca, wprowadź imię i nazwisko wybranej osoby lub jej adres e-mail, aby zaprosić ją do zespołu.

możesz również zaprosić osobę do zespołu przechodząc do zakładki Przegląd zespołu lub używając przycisku szybkiego dodawania.

Usuwanie osób z zespołu

Usuń kogoś z zespołu jeśli nie chcesz, aby osoba ta miała dostęp do projektów i wiadomości zespołu.

więcej na temat tego, jak usunąć kogoś z zespołu dowiesz się z tego artykułu.  

usuń z zespołu

Aby usunąć kogoś z zespołu:

  1. Przejdź do zakładki Członkowie w ustawieniach zespołu.
  2. Najedź kursorem myszy na imię i nazwisko danej osoby, a następnie wybierz przycisk Usuń, który się pojawi.

Co stanie się z przypisanymi zadaniami, jeśli członkowie zostaną usunięci z zespołu lub organizacji?

Członkowie nadal będą mieli dostęp do przypisanych im zadań. Wszystkie zadania, które zostały im przypisane w ramach projektów należących do zespołu pozostaną do nich przypisane.

Jedynie w przypadku usunięcia z organizacji, zadania przypisane do członka zostaną przeniesione do projektu dla administratora.

jeśli usuniesz kogoś z organizacji, zostanie utworzony dla Ciebie projekt prywatny zawierający zadania, które były wcześniej przypisane do tej osoby.

Dostęp do projektów po usunięciu z organizacji

Członkowie zespołu utracą dostęp do wszystkich projektów zespołu, z którego zostali usunięci.

Jeśli zespół wymaga wysłania prośby o dołączenie lub jest prywatny, albo dany projekt należący do zespołu publicznego jest prywatny, usunięci członkowie nie będą mogli uzyskać do niego dostępu.

Przepraszamy, ale ta przeglądarka nie jest obsługiwana

Asana nie obsługuje aktualnie używanej przez Ciebie przeglądarki. Zarejestruj się, używając jednej z tych przeglądarek.

Wybierz język

Wybór języka spowoduje zmianę języka i/lub treści na stronie asana.com