Taakacties

Taken zijn de basiseenheid van alle actie in Asana. Je kunt nieuwe taken maken, een bestaande taak dupliceren, twee taken samenvoegen, een taak afdrukken of een taak verwijderen.

Taaknamen staan in het hoofdvenster. Klik op een taak om de details ervan te laden in het deelvenster met taakdetails.

Taken aanmaken

Maak snel taken door ze in een lijst in het hoofdvenster te typen of door onze snelkoppeling Snel toevoegen te gebruiken. Je kunt ook taken maken door een bericht te sturen vanaf elk e-mailadres dat bij je account hoort of via je iOS- en Android- apparaten.

Taaknamen zijn vaak de oproepen tot actie voor de taak, terwijl meer specifieke informatie te vinden is in de taakbeschrijving, een bewerkbaar veld in het deelvenster taakdetails, en in de opmerkingen.

Typ taken in een lijst

Beschouw het hoofdvenster van Asana als een tekstverwerker. Je kunt taken maken en bewerken door tekst in het hoofdvenster te typen.

Om een nieuwe taak aan te maken:

1. Selecteer een bestaande taak in het hoofdvenster
  2. Druk op Enter op je toetsenbord
  3. Begin de naam van de taak te typen

Een taak zal zichzelf automatisch verwijderen als je er geen naam aan geeft. Als je een lege taak wilt behouden, voeg je gewoon een spatie toe in het titelveld.

Taak toevoegen vanuit lijstweergave

Om een nieuwe taak toe te voegen vanuit Lijstweergave:

Klik op de knop + Nieuwe toevoegen rechtsboven in het hoofdvenster.

Gebruik Snel toevoegen

Gebruik Snel toevoegen om gemakkelijk van overal in Asana een taak aan te maken.

Om een taak aan te maken met de knop Snel toevoegen:

1. Klik op de knop Snel toevoegen in de [bovenste balk] (https://asana.com/guide/help/fundamentals/navigating-asana#gl-top-bar).
  2. Selecteer Taak

Druk op TAB+Q op je toetsenbord om het dialoogvenster Snel taak toevoegen te openen.

Nieuw Snel Toevoegen

In het venster Snel taak toevoegen kun je het volgende doen:

1. Geef de taak een naam
  2. Wijs de taak toe
  3. Koppel de taak aan een project
  4. Voeg een taakbeschrijving toe.
  5. Upload een bestand
  6. Stel een vervaldatum in
  7. Voeg medewerkers aan de taak toe

Beschikbare aangepaste velden verschijnen in je menu Snel toevoegen wanneer je de taak toevoegt aan een project dat deze gebruikt.

Taaktoestemmingen

Meer informatie over taaktoestemmingen en hoe je ze kunt aanpassen kun je vinden in het gedeelte Toestemmingen van de handleiding.

Als je vergeet de taak een verantwoordelijke of project te geven, dan wordt deze standaard aan je toegewezen. Zo kun je de taak gemakkelijk terugvinden in je Mijn taken-lijst.

Taakacties

Om actie te ondernemen op een taak:

1. Klik op het driepunten-pictogram in het deelvenster met taakdetails en kies uit het taakactiemenu

Van hieruit kun je:

1. Naar volledige schermmodus gaan
  2. Toevoegen aan projecten
  3. Markeren als mijlpaal
  4. Afhankelijk maken
  5. Labels toevoegen
  6. Taak dupliceren
  7. Opvolgingstaak maken
  8. Taak openbaar maken
  9. Afdrukken
  10. Toegang tot geavanceerde acties

Taken dupliceren

Om een taak te dupliceren:

• Klik op het driepunten-pictogram in het deelvenster met taakdetails
  • Kies Dupliceer taak
  • Identificeer de onderdelen van de taak die je in het duplicaat wilt zien
  • Selecteer Nieuwe taak maken

Je kunt slechts één taak tegelijk dupliceren.

Voeg duplicaat-taken samen

Als een taak sterk op een andere lijkt, kun je de twee samenvoegen in het deelvenster met taakdetails.

Om een duplicaat-taak samen te voegen:

1. Klik op het driepunten-pictogram in het deelvenster met taakdetails en kies Duplicaat-taken samenvoegen
  2. Begin de naam in te typen van de taak waarmee je wilt samenvoegen of kies er een in het vervolgkeuzemenu
  3. Zoek de duplicaattaak en klik er op

Je wordt naar de andere taak gestuurd (zijn project wordt in het hoofdvenster geladen) en je ziet een optie ongedaan maken bovenaan het hoofdvenster.

De labels, medewerkers, en likes van de gedupliceerde taak worden aan de hoofdtaak toegevoegd. De duplicaat-taak wordt als voltooid gemarkeerd en je ziet het woord [Duplicaat] bij zijn naam staan.

We zullen de volgende mensen via e-mail op de hoogte brengen van de samenvoeging (als ze e-mailmeldingen hebben aanstaan) of in de Inbox:

• De medewerkers van de duplicaat-taak
  • De maker en taakverantwoordelijke van hoofdtaak

Bijlagen van de gedupliceerde taak worden niet aan de hoofdtaak toegevoegd.

Kopieer de URL van de taak om deze gemakkelijk met uw collega's te delen.

Om een taaklink te kopiëren:

1. Klik op het pictogram Kopieer taaklink bovenaan het deelvenster met taakdetails

Zet taak om in project

taak naar project

Om een taak in een project om te zetten:

• Klik op het driepunten-pictogram in het deelvenster met taakdetails
  • Ga naar Omzetten naar en kies Project uit het vervolgkeuzemenu
  • Voer de naam van het project in
  • Kies het team waaraan je het project wilt toevoegen
  • Kies Blanco project of Gebruik een sjabloon
  • Selecteer Omzetten

In Organisaties, selecteer je ook in welk team het project moet worden aangemaakt. Standaard wordt het project aangemaakt in hetzelfde team als de oorspronkelijke taak.

Je nieuwe project

Nadat een taak naar een project is omgezet, gaan veel van de details over naar het nieuwe project:

Oorspronkelijk veld:Nieuw veld:
TaaknaamProjectnaam
TaakverantwoordelijkeProjecteigenaar
Taak-CollaboratorsCollaboratorsProjectleden
Subtakenbovenliggende taken

Bovendien wordt in de projectbeschrijving een link naar de oorspronkelijke taak opgenomen.

Taakbestanden en taakreacties worden niet overgezet en blijven in de oorspronkelijke taak.

De oorspronkelijke taak

Een link naar het nieuwe project wordt opgenomen in het rechterdeelvenster van de oorspronkelijke taak.

Toestemmingen

Nadat een taak is omgezet naar een project, zal het nieuwe project de oorspronkelijke [taaktoestemmingen] (/guide/help/permissions/task-permissions) overnemen.

Een taak die privé is voor een groep Leden wordt omgezet naar:

• Naar een openbaar project in een vrije Werkruimte, Team, of Organisatie
  • Een project dat privé is voor een groep leden in een premium werkruimte, team of organisatie

Een taak toevoegen aan een project

taak toevoegen stap 1

Om een taak aan een project toe te voegen:

• Klik op het driepunten-pictogram in het deelvenster met taakdetails
  • Ga met je muis over Aan een ander project toevoegen en klik door
  • Je hebt nu de mogelijkheid om Aan een project toevoegen
  • Kies het project waaraan je de taak wilt toevoegen

Je kunt ook de sneltoets Tab + P gebruiken om een Taak aan een ander project toe te voegen

vanuit taakdetails

Vanuit taakdetails:

• Klik op de + van het deelvenster met taakdetails onder Projecten
  • Ga met de muis over Voeg deze taak aan een ander project toe en klik door
  • Er verschijnt een lijst met Projectopties als voorheen om uit te kiezen

Druk een taak af

Je krijgt de mogelijkheid om een specifieke taak en de details ervan af te drukken.

Een enkele taak afdrukken:

1. Klik op het driepunten-pictogram in het rechterdeelvenster
  2. Kies Afdrukken

Lees hier hoe je een hele lijst met taken kunt afdrukken..

Volledige schermmodus

Gebruik de modus volledig scherm als je je wilt focussen op een enkele taak of op het presenteren in een vergadering.

Om in volledig scherm modus te komen:

1. Klik op het driepunten-pictogram in het rechterdeelvenster
  2. Kies Volledig scherm

Taken verwijderen

Als je een taak per vergissing aanmaakt of besluit dat de taak overbodig is, dan kun je deze verwijderen.

Er zijn twee manieren om een taak te wissen:

• Vanuit het hoofdvenster: klik in de gewenste taak en druk op Tab+Backspace op je toetsenbord
  • Vanuit het deelvenster met taakdetails: klik op het driepunten-pictogram en kies Taak verwijderen uit het vervolgkeuzemenu

verwijder taak

Om een taak te verwijderen uit het deelvenster met taakdetails:

1. Klik op het driepunten-pictogram in het deelvenster met taakdetails
  2. Selecteer Taak verwijderen

Weergave verwijderde items

Met de weergave Verwijderde items kan degene die de taak, subtaak of bericht maakte of verwijderde, ze herstellen. Dit is het equivalent van een prullenbak op je computer.

Om verwijderde items die je gemaakt of verwijderd hebt te bekijken en terug te zetten:

1. Klik op Toon meer... in de zijbalk onder Favorieten en kies Verwijderde items
  2. Om een verwijderde taak terug te zetten, klik je op het prullenbak-pictogram
  3. Om een taak definitief te verwijderen, klik je op de taak en dan op Verwijder permanent in het deelvenster met taakdetails

Items die je verwijderde of maakte worden in het hoofdvenster geladen.

Je vindt ook verwijderde berichten in de weergave Verwijderde items.

Verwijderde items in zoekweergaven

Je kunt verwijderde items in elke [Zoekweergave] opnemen of uitsluiten (https://asana.com/guide/help/fundamentals/search).

Om verwijderde items te zoeken, begin je met het maken van een Zoekweergave, en vervolgens:

1. Klik op + Filter toevoegen
  2. Selecteer Meer > Verwijderd...