Asana gebruiken

Interface

alle 5 deelvensters uitlichten

De interface van Asana is verdeeld in 5 gebieden :

1. Zijbalk - toegang tot startpagina, Mijn taken, inbox, teams en projecten in je werkruimte of organisatie
  2. Koptekst - bevat de acties en weergaven van het project, Mijn taken of de weergave die je nu gebruikt
  3. Bovenste balk - zoekopdracht, snel toevoegen, Mijn instellingen en werkruimte- of organisatie-instellingen
  4. Hoofdvenster - geeft een lijst weer van taken, berichten, agenda, voortgang of bestanden
  5. Taakdetailvenster - bevat de details van een taak of berichten

Zijbalk

hoogtepunten zijbalk

Vanuit de zijbalk kun je:

1. Toegang krijgen tot je startpagina, Mijn taken, inbox, portfolio's en doelen.
  2. Toegang krijgen tot je favorieten
  3. Toegang krijgen tot je opgeslagen zoekopdrachten
  4. De teams bekijken waar je lid van bent en lid worden van andere teams in je organisatie

Teams zijn alleen beschikbaar in organisaties.

Projecten

Projecten in zijbalk

De zijbalk geeft de projecten in je team of werkruimte weer. Klik op de naam van een willekeurig project en het wordt geladen in het hoofdvenster. Je kunt ook op de knop Snel toevoegen klikken om een nieuw project aan te maken.

Het slotpictogram wijst op een privéproject.

Open het project om meer actikes te tonen in de koptekst van het project.

Leer ook over de kracht van dashboards in Asana en hoe een projecttabblad met grafieken gebruikt kan worden voor visuele rapportage.

Favorieten

Favoriete projecten, mensen hun Mijn taken-lijsten of labels om ze op te slaan en aan de favorieten toe te voegen bovenaan je zijbalk voor eenvoudige toegang.

markeren van favorieten in zijbalk

Uw favoriete items zullen op een vaste positie bovenaan de zijbalk verschijnen.

Sleep en verzet uw favoriete items om ze te ordenen.

toevoegen aan favorieten

Klik op het ster-pictogram in de koptekst om het toe te voegen aan uw favorieten. Merk op dat de ster geel wordt en dat het project nu bovenaan uw zijbalk verschijnt onder favorieten. Om het te verwijderen van uw favorieten, klikt u nogmaals op het ster-pictogram.

Alleen jij kunt je favorieten zien. Iedereen in je werkruimte of organisatie heeft zijn eigen favorietenlijst.

Een project dupliceren en verwijderen uit Favorieten

Zweef over een projectnaam en klik op het driepunten-pictogram om 2 projectacties weer te geven.

projectacties zijbalk

Dupliceren en uit Favorieten verwijderen

1. Klik op het driepunten-pictogram naast een project in je zijbalk
  2. Je kunt een project verwijderen uit Favorieten
  3. Je kunt ervoor kiezen projecten te dupliceren

De zijbalk in- en uitvouwen

Vouw de zijbalk samen als je meer ruimte in je browservenster wilt voor het hoofdvenster en het deelvenster met taakdetails.

zijbalk samenvouwen

De zijbalk samenvouwen:

Klik op demenu-knop bovenaan de zijbalk.

zijbalk uitvouwen

De zijbalk uitvouwen:

Klik op de menu-knop.

Bovenste balk

bovenste balk uitlichten

Vanuit de bovenste balk kun je:

1. Een zoekopdracht uitvoeren om taken, projecten, berichten, labels of mensen in je werkruimte of organisatie te vinden
  2. Snel toevoegen gebruiken om een taak, project of bericht te maken of om meer mensen uit te nodigen
  3. Help-inhoud weergeven
  4. Mijn instellingen... openen, naar de werkruimte of organisatie-instellingen gaan, of schakelen tussen je werkruimtes en organisaties

Knop Snel toevoegen

Met de knop Snel toevoegen kun je makkelijk:

1. Een taak maken
  2. Een project beginnen
  3. Een bericht maken
  4. Een team maken
  5. Een nieuwe persoon uitnodigen voor je huidige werkruimte of organisatie

Help

help in bovenbalk

Klik op de knop ? om toegang te krijgen tot handige hulpmiddelen

Vervolgkeuzelijst bovenste balk

Klik op je profielfoto in de bovenste balk om een vervolgkeuzemenu weer te geven.

vervolgkeuzemenu bovenste balk

Vanuit het vervolgkeuzemenu kun je:

1. Schakelen tussen je werkruimtes en organisaties
  2. Je huidige werkruimte of organisatie upgraden
  3. Naar de instellingen van je huidige werkruimte of organisatie gaan
  4. Een nieuwe werkruimte maken of een nieuw team maken
  5. Je huidige werkruimte of organisatie verlaten
  6. Je Mijn instellingen... openen
  7. Uitloggen van je account

Het vinkje geeft aan welke werkruimte of organisatie op dit moment weergegeven wordt.

Koptekst

koptekst uitlichten

Vanuit de koptekst kun je:

1. Naar acties gaan voor het project, Mijn taken of zoekweergave die je op dat moment bekijkt (aangegeven door het pijltje omlaag)
  2. Het project of Mijn taken-lijst die je momenteel bekijkt aan Favorieten toevoegen (aangegeven door het ster-pictogram)
  3. Een status instellen voor je project
  4. Een lijst van projectleden en leden met beperkte toegang bekijken
  5. Je project delen

Projectacties

projectacties

Klik op het pijltje omlaag om naar de volgende opties van een project te gaan:

1. Projectgegevens bewerken - wijzig de naam of beschrijving van je project
  2. Kleur - verandert de kleur van het project
  3. Project-URL kopiëren
  4. Layout als standaard opslaan
  5. Het project dupliceren
  6. Omzetten naar sjabloon voor een betaald team of organisatie
  7. Aan je portfolio toevoegen
  8. CSV-bestanden, e-mail importeren en Wuffoo aan het project toevoegen. Je project of Mijn taken exporteren, of je project printen
  9. Verplaatsen naar een ander team (alleen beschikbaar in organisaties) - verplaats het project naar een ander team in je organisatie
  10. Je project Archiveren of Verwijderen

Open het project om meer acties in de koptekst van het project te zien

Meer informatie over al deze acties vind je in het artikel Projectacties van de handleiding.

Weergaven

weergaven uitgelicht

Met de koptekst kun je tussen zeven verschillende weergaven schakelen:

1. Overzicht is de permanente hub van het team. Het biedt vanuit vogelperspectief een overzicht van het wat, waarom en hoe van een project en biedt zo snel inzicht in de lopende context ervan
  2. De Lijst-weergave is de standaardweergave en toont een lijst van taken
  3. De Bord-weergave ordent je taken in kolommen
  4. Tijdlijn is een betaalde functie die een projectplan maakt en laat zien hoe alle elementen van een project bij elkaar passen
  5. Agenda filtert alleen taken met [vervaldatums] (https://asana.com/guide/help/tasks/fields#gl-due-date) en geeft ze weer in agendaformaat
  6. Dashboard biedt je een realtime statusupdate. Je kunt er vooraf geconfigureerde grafieken gebruiken om de voortgang van het project visueel te rapporteren en te communiceren
  7. Gebruik Berichten om dingen te bespreken, een aankondiging te doen, te brainstormen, successen te vieren, of over een willekeurig ander onderwerp te praten. Berichten kunnen worden gebruikt om rechtstreeks te communiceren met mensen, projecten of teams
  8. Gebruik Bestanden voor toegang tot geïntegreerde projectbestanden zoals Vimeo Video-berichten

Hoofdvenster

Als je een project, label of persoon in de zijbalk selecteert, zie je de relevante takenlijst in het hoofdvenster. Hier zie je ook zoekresultaten, inboxmeldingen en berichten.

Vanuit het hoofdvenster kun je:

1. Een nieuwe taak, sectie of mijlpaal toevoegen
  2. Een taaksjabloon toevoegen
  3. Een taak als voltooid of onvoltooid markeren en de taaknaam bekijken of bewerken
  4. De verantwoordelijke van een taak identificeren
  5. De vervaldatum van een taak identificeren
  6. De lijst filteren
  7. De lijst sorteren
  8. De lijst met aangepaste velden aanpassen
  9. Een link naar de taak maken

U kunt ook het aantal likes zien die een taak gekregen heeft via het hoofdvenster.

Deelvenster met taakdetails

In het deelvenster met taakdetails zie je de details voor een taak die je hebt geselecteerd in het hoofdvenster.

rechter deelvenster markeren

Bovenaan het deelvenster met taakdetails kun je:

1. De taak als voltooidof onvoltooid markeren
  2. Bestanden uploaden
  3. Een lijst met subtaken bouwen
  4. De taak-url kopiëren
  5. De taak liken
  6. Toegang krijgen tot aanvullende taakopties

rechter deelvenster uitgelicht

Vanuit het deelvenster met taakdetails kun je ook:

1. De taaknaam bewerken
  2. De taak toewijzen
  3. Een vervaldatum en -tijd instellen
  4. Identificeren in welkproject de taak zich bevindt
  5. Een beschrijving toevoegen om de taak meer context te geven
  6. Een reactie posten of een vraag stellen
  7. Samenwerken of jezelf als medewerker van de taak verwijderen

Meer informatie over de beschikbare functionaliteit in het deelvenster met taakdetails vind je in het artikel over taken in de handleiding.

Het deelvenster met taakdetails samen- en uitvouwen

Vouw het deelvenster met taakdetails samen als je meer ruimte in je browservenster wilt voor het hoofdvenster.

rechter deelvenster samenvouwen

Klik op het pijltje om het deelvenster met taakdetails samen te vouwen en de details te sluiten.

rechter deelvenster uitvouwen

Om het deelvenster met taakdetails uit te vouwen, hoef je alleen maar op een willekeurige plek op de taak klikken.

Volledige schermmodus

Gebruik de modus volledig scherm als u zich wilt focussen op een enkele taak of op het presenteren in een vergadering.

modus volledig scherm openen

Zo open je de modus volledig scherm:

1. Klik op het drie-puntenpictogram op het deelvenster met taakdetails
  2. Selecteer Volledig scherm

U kunt ook op Tab+X drukken op uw toetsenbord om naar de modus volledig scherm te gaan.

modus volledig scherm